Koningin Maxima @ Intelligente Mobiliteit

Koningin Máxima neemt deel aan de workshop‘Intelligente Mobiliteit in de Stad’.

In dat kader werd op 20 maart 2015 tijdens het werkbezoek van het koninklijk paar aan Hamburg, een interactieve workshop georganiseerd met als thema ‘Intelligente Mobiliteit in de Stad’.

Workshop Intelligente Mobiliteit, Koningin Máxima @ Intelligente Mobiliteit in de Stad, Delta Cities, Hamburg, 20 maart 2015

Intelligente
Mobiliteit

Panel
Hare Majesteit Koningin Máxima

Voorzitter
Prof. Elizabeth Sikiaridi, Founder Hybrid Space Lab, architect, urbanist, professor

Deelnemers
Prof. Chris Zevenbergen, Flood Resilience – Urban Systems UNESCO IHE
Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer / manager Rotterdam Climate Proof at City of Rotterdam
Aernout van der Bend, Director de Verkeersonderneming Rotterdam
Prof. Dr. Gesa Ziemer, Vizepräsidentin Forschung HafenCity Universität
Dirk van Peijpe, Director de Urbanisten
Ursula Schneider, Wirtschaftsprüfungsgesellschaft (Mobilität)

Water
Cities

Nederlandse en Duitse beleidsmakers, instellingen, bedrijven en universiteiten gingen met elkaar in dialoog en brainstormden over nieuwe en creatieve vormen van openbaar vervoer te land en te water.

De creatieve industrie wordt gezien als dé industrie die door kruisbestuiving het antwoord kan geven op de huidige maatschappelijke vraagstukken. Het komende jaar zal de creatieve industrie zich richten op Duitsland met als speerpunt deze cross overs. In dat kader werd op 20 maart 2015 tijdens het werkbezoek van het koninklijk paar aan Hamburg, een interactieve workshop georganiseerd met als thema ‘Intelligente Mobiliteit in de Stad’. Nederlandse en Duitse beleidsmakers, instellingen, bedrijven en universiteiten gingen met elkaar in dialoog en brainstormden over nieuwe en creatieve vormen van openbaar vervoer te land en te water. De workshop werd georganiseerd door het Topteam Creatieve Industrie in samenwerking met de Nederlandse Ambassade.

Een vernieuwende World Café-setting bood de basis voor intensieve discussies. De tafelvoorzitters (Erik Huizer, Henk Ovink, Lucas Verweij, Elizabeth Sikiaridi, Jann de Waal en Marc Fonteijn) zetten de deelnemers aan het werk met prikkelende stellingen. Twee tafels concentreerden zich op het thema water, twee op de stad zelf en twee op de overkoepelende uitdaging. De thema’s sloten aan bij ‘Projekt Hamburg 2030’ waarin de stad zich richt op een demografisch toekomstconcept. Deze sessies vonden plaats twee dagen nadat bekend werd gemaakt dat Hamburg officieel kandidaat is voor de Olympische Spelen in 2024, waardoor het thema nog actueler was.

Het ‘delta cities’-thema is hoogst actueel en dat zal niet minder worden de komende decennia. Samenwerken en kennis delen blijft voor steden essentieel om tot de slimste en meest duurzame oplossingen te komen. In dat opzicht is de samenwerking tussen Rotterdam en Hamburg veelbelovend. Maar zoals in de groep van Elizabeth Sikiaridi duidelijk werd, ligt er binnen een stad de uitdaging om de verschillende belanghebbenden te betrekken en mede-eigenaar te maken van de plannen. En hoe zit het met de betrokkenheid van de burger, hoe kunnen we gebruikmaken van de wisdom of the crowds? De grootste uitdaging ligt wellicht in het bij elkaar brengen van een top-down en een bottom-up benadering. Hierdoor wordt het een uitdaging van alle stakeholders.