Espacio Profundo @ ARA

La vall dels caiguts sense Franco: el destĂ­ de les altres 33.847 morts.

És el tĂ­tol de l’article de la periodista SĂ­lvia Marimom al Diari catalĂ  ARA sobre el futur del Valle de los CaĂ­dos amb una entrevista a Deep Space.

ArtĂ­culo El Valle de los CaĂ­dos sense Franco: el destĂ­ dels altres 33.847 morts, SĂ­lvia Marimom Molas @ ARA, Barcelona, 23 de novembre de 2019

ÂżCom pot
ser el dia
de demĂ 
el Valle?

Les restes del dictador abandonen Cuelgamuros perĂČ ara el repte Ă©s quĂš fer amb el seu llegat de pedra.

El destĂ­ de Franco Ă©s el cementiri pĂșblic madrileny del Pardo-Mingorrubio, on tambĂ© hi ha enterrats els presidents franquistes Luis Carrero Blanco i Carlos Arias Navarro, diversos ministres de la dictadura i el dictador dominicĂ  Rafael Trujillo. PerĂČ al Valle de los CaĂ­dos hi continuaran Primo de Rivera, unes pedres que expliquen el que el franquisme va voler i 33.847 morts mĂ©s. ÂżCom pot ser el dia de demĂ  el Valle? ÂżCom es pot garantir que Mingorrubio no es converteixi en un lloc de pelegrinatge de feixistes? ÂżPot ser el Valle una oportunitat per generar un nou consens sobre com Espanya afronta la seva memĂČria?

I els altres morts?
Un cementiri pĂșblic i un protocol que permeti recuperar els cossos.

L’any 1958 per les carreteres espanyoles van començar a circular camions militars carregats amb caixes de fusta que duien les restes de soldats dels dos bĂ ndols de tot l’Estat cap al Valle de los CaĂ­dos. L’Ășltim mort que va entrar al monument feixista, el 1983, va ser Juan Álvarez de Sisternes, alcalde de Vilafranca del PenedĂšs. En la majoria de casos les despulles es van treure de les fosses comunes sense el permĂ­s dels familiars i, des de fa anys, hi ha uns quants litigis perquĂš les volen recuperar. La comunitat benedictina Ă©s qui tĂ© la custĂČdia d’aquestes restes totalment invisibles. “Encara no sabem en quines condicions estan les criptes. En alguns llocs hi ha muntanyes ossos i en d’altres les caixes estan senceres. A aquests morts se’ls va treure la identitat i l’han de poder recuperar”, explica la historiadora Queralt SolĂ©, autora d’ Els morts clandestins (Editorial Afers).

L’antropĂČleg del CSIC Francisco FerrĂĄndiz, un dels experts que el 2011 va redactar l’informe sobre el Valle de los CaĂ­dos, creu que s’hauria de convertir en un cementiri pĂșblic sota la custĂČdia de l’Estat: “S’hauria d’establir un protocol Ășnic per respondre a totes les peticions d’exhumaciĂł. L’Estat hauria de respondre a les demandes de les famĂ­lies, i aquestes no haurien de batallar soles als jutjats”.

ReconciliaciĂł?
Destruir, aplicar la realitat virtual o mantenir els sĂ­mbols.

L’1 d’abril del 1940 es va publicar al BOE el decret que detallava com havia de ser el Valle de los CaĂ­dos. Quedava molt clar que havia d’homenatjar els que havien guanyat la guerra, els vencedors, els considerats “ caĂ­dos por Dios y por España ”. “No es pot continuar usant l’espai pĂșblic per fer apologia del franquisme, Ă©s una ofensa a les vĂ­ctimes”, diu el professor d’histĂČria del dret Alfons Aragoneses. Un decret llei del 1957 especificava que l’orde benedictĂ­ havia de vetllar pel monument i donava a la FundaciĂłn de la Santa Cruz del Valle de los CaĂ­dos plena responsabilitat jurĂ­dica per administrar-ne els bĂ©ns. Per a FerrĂĄndiz Ă©s prioritari canviar l’estatus jurĂ­dic del monument: “No pot continuar governat per uns decrets del franquisme; s’hi ha d’entrar a fons, transformar-lo radicalment, aconseguir canviar el perfil dels visitants i convertir-lo en un lloc de memĂČria crĂ­tica. Es pot fer amb l’ajuda de les noves tecnologies, els pĂ­xels han d’abraçar el monument”. Enllaçant amb la idea, l’estiu de l’any passat es va posar en marxa Deep Space, un think tank internacional format per artistes, arqueĂČlegs, cientĂ­fics, psicĂČlegs i historiadors que tenia per objectiu repensar el futur del Valle.

“Ara veiem el que Franco volia que veiĂ©ssim. Amb la realitat virtual i la realitat augmentada podrĂ­em explicar tot el que va voler amagar”, explica l’arquitecta Elisabeth Sikiaridi, una de les responsables de Deep Space. Sikiaridi, que tambĂ© lidera Hybrid Space Lab, amb seu a BerlĂ­n, defensa que amb les noves tecnologies es poden mostrar moltes coses que s’han fet desaparĂšixer: des dels barracons on vivien els presos que van construir al camp fins als morts del franquisme. A mĂ©s, tambĂ© poden ser una eina per superar el trauma. “Pot servir per debatre, per discutir, com a terĂ pia, sobretot tambĂ© entre la gent jove”, diu l’arquitecta. Sikiaridi tambĂ© posa com a exemple les noves eines amb quĂš treballen alguns museus de l’Holocaust: “Una de les coses que mĂ©s impacte tĂ© sĂłn els testimonis. Com que en queden pocs supervivents, s’ha aconseguit que el visitant pugui interpel·lar-los i fer-los preguntes encara que ells no hi siguin”.

Un altre tema a debatre Ă©s la simbologia catĂČlica. “És una reconciliaciĂł imposada. La creu monumental Ă©s un record constant del que va ser el franquisme”, assegura SolĂ©. L’historiador i director de l’Observatori Europeu de MemĂČries, Jordi GuixĂ©, tambĂ© creu que s’hauria de dessacralitzar l’espai i, si s’hi mantĂ© algun sĂ­mbol, explicar-lo: “A Alemanya ho van fer amb el castell de Wewelsburg”. En aquest poble alemany hi ha un gran cementiri de soldats alemanys, les restes quasi inexistents d’un camp de presoners i el castell medieval que va ser la seu central de les SS de Himmler. El lĂ­der nazi tenia debilitat pels temes esotĂšrics, i allĂ  hi guardaven sĂ­mbols i objectes. El mĂ©s polĂšmic va ser el Sol Negre. “Aquest sĂ­mbol actualment s’exhibeix, i s’utilitza com a espai de reflexió”, diu GuixĂ©.

Qui ho custodia?
Traslladar la comunitat benedictina.

Els monjos del Valle de los CaĂ­dos han batallat força perquĂš el dictador -a qui en petit comitĂš anomenen Él – no deixĂ©s el Valle. “Els monjos no s’hi poden quedar perquĂš s’han convertit ells mateixos en els custodiadors del dictador; han lluitat fins a l’Ășltim moment”, diu FerrĂĄndiz. Els nets del dictador tambĂ© han mantingut un pols amb l’Estat, perĂČ el govern espanyol ha aconseguit que la nova inhumaciĂł no sigui un funeral d’estat. Ara bĂ©, Âżes convertirĂ  Mingorrubio en una espĂšcie de Predappio, el poble on estĂ  enterrat Mussolini? AllĂ  el cementiri tambĂ© Ă©s pĂșblic, perĂČ la cripta del dictador italiĂ  Ă©s privada, mentre que la de Franco i la seva dona es pagarĂ  amb diners pĂșblics. Predappio s’ha convertit en la destinaciĂł dels nostĂ lgics del feixisme italiĂ , i hi ha molts comerços que venen souvenirs del Duce, fins i tot gelats Benito. Els responsables del lucratiu negoci de la nostĂ lgia feixista italiana es van rebel·lar quan es va parlar de la possibilitat de tancar la cripta de Mussolini.

“S’hauria de senyalitzar i explicar bĂ© qui va ser Franco, i quĂš va ser la dictadura -diu GuixĂ©-. En tot cas, no hauria de ser un espai cĂČmode per als que l’enyoren”. Aragoneses defensa que l’Estat hauria d’anar mĂ©s enllĂ  i no utilitzar la memĂČria amb finalitats polĂ­tiques: “Es parla de pink washing, un terme per explicar com amb la defensa dels gais i lesbianes, i tota la propaganda, els governs d’alguns paĂŻsos intenten amagar la vulneraciĂł de drets humans. No haurĂ­em de fer memory washing ”.

ARA

related PROJECTS

related PRESS